Днес 10 ноември отбелязваме Деня на счетоводителя. Професионалният празник на счетоводителя е ден, в който отдаваме признанието си към професията, считана от мнозина за монотонна, но изминаваща дългия и изморителен път, осеян със сложни данъчни и осигурителни закони, спазване на крайни срокове, стрес и наказателна отговорност за допуснати грешки.

В Деня на счетоводителя ви представяме няколко любопитни факти, свързани със счетоводителите:

  • В списъка с най-известните счетоводители в света ще откриете популярния писател Джон Гришам, който също така е и адвокат; комедийния артист Боб Нюхарт, опровергаващ общоприетото мнение, че счетоводителите са хора без чувство за хумор; прочутия саксофонист Кени Джи; известния финансист Джон Пиърмонт Морган, както и считания за „баща на счетоводството“ – Лука Пачиоли.
  • Вероятно повечето от вас не са чували никога за Лука Пачиоли, но той е основателят на Международния ден на счетоводителите, който честваме до днес на 10 ноември. На тази дата през далечната 1494 г. Лука Пачиоли публикува своя труд „Всичко за аритметиката, геометрията, пропорциите и пропорционалностите“.

В него г-н Пачиоли описва как венецианските търговци са водили сметките си. Той е първият, който формулира основните счетоводни принципи, които използваме и до днес, включително принципа за равенство между дебит и кредит. В труда му могат да бъдат открити и съвети за счетоводната етика, като се споменават популярните и до днес счетоводни термини, като „оборотна ведомост“, „капитал“, „активи“, „кредит“ и „дебит.
В действителност Лука Пачиоли не е създателят на счетоводната отчетност, която съществува още от древността, когато за пръв път са осъзнати понятия за количество, ресурси и собственост върху тях. Но той е първият, който е дал подробно описание на действаща система за счетоводни записвания, която в епохата на Ренесанса е била използвана от венецианските търговци, като така името му е било увековечено.

На днешния празник бих желала да честитя на всички колеги и да БЛАГОДАРЯ на нашите клиенти, които ни се довериха!