Кой би предположил, че счетоводната професия може да бъде толкова бляскава? Всъщност тя дори има свой празник – Международния ден на счетоводителя, който честваме всяка година на 10-ти ноември. За да го отбележим, разкриваме няколко изненадващи факта за професията и перспективата на счетоводителите.

  1. ФБР наема повече от 2000 специални агенти, занимаващи се със счетоводство, които използват уменията си за математически изчисления за разрешаване на престъпления.
  2. През 1896 г. щата Ню Йорк издава първия сертифициран изпит за счетоводители. Ню Йорк е и градът, в който счетоводителите в момента печелят най-много.
  3. Според проучване, включващо над 2600 счетоводители, при въпроса „Защо счетоводителите са избрали да преследват тази кариера?“, 45% са отговорили, че харесват  естеството на работата и задълженията си, 21% се уповават на кариерната сигурност, а останалите работят като счетоводители поради широкия спектър на кариерно развитие и доброто заплащане.
  4. Според същото проучване при въпроса „Какво счетоводителите най-много обичат в професията си?“, 41% са отговорили решаването на проблеми, 22% – работата с числа, 17% – даването на стратегически препоръки за бизнеса, а останалите – работата с хора и ученето на различни софтуери.
  5. Почти 7 от 10 счетоводители, ако можеха да се върнат назад във времето, отново биха избрали същата кариера.
  6. Знаете ли и кои са най-големите погрешни разбирания за счетоводителите? Всички си мислят, че работата е скучна, че счетоводителите са зубрачи по математика, че не знаят как да комуникират с хора и че се занимават само с данъци. Далеч не е така!
  7. Според статистика на Бюрото по труда в САЩ, търсенето и предлагането на тази професия в периода 2014-2024 година ще се увеличи с 11%.
  8. А знаехте ли кои са местата където счетоводителите печелят най-много? Ню Йорк, Сан Франциско, Сан Хосе, Бостън и Вашингтон.

Международният ден на счетоводителя е добро напомняне за отбелязване на тази вековна професия, която е жизненоважна за успеха на бизнеса.

Честит празник, колеги!

5 любопитни факта, които не знаете за счетоводството