1. Дъвката е измислена от счетоводителя Уолтър Димер през 1928 г. Била е ярко розова, тъй като по онова време е разполагал само с този цвят боя.
  2. Най-влиятелният гангстер в САЩ през 30-те и 40-те години на ХХ век – Ал Капоне, виновен за убийствата на множество хора, е всъщност осъден за данъчни престъпления. Данъчните притежавали счетоводна книга на едно от заведенията на организацията на Ал Капоне. След свидетелските показания на двама от неговите счетоводители, останали живи като по чудо, гангстерът е обвинен по 22 точки за укриване на доходи и ощетяване на държавния бюджет с над 200 000 долара, като е осъден на 11 години затвор.
  3. Думата счетоводител идва от френската дума „compter“ или „computare“, която означава да се брои или да се класира.
  4. Фронтменът на легендарната група „Ролинг стоунс“ – Мик Джагър, американската певица Джанет Джаксън, вокалистът на рок бандата „Лед Цепелин“ – Робърт Плант, са само някои от популярните имена в шоу бизнеса, които преди да развият кариерите си на световноизвестни звезди, са учили счетоводство.
  5. Счетоводството е с хилядолетна история. Най-ранните счетоводни записи, които водят началото си отпреди повече от 7000 години, са открити в Месопотамия. Хората от това време са използвали примитивни счетоводни способи, за да записват количеството добита реколта от зърно и броя на добитъка. С развитието на стопанската дейност през вековете счетоводството се усъвършенства и до ден днешен.