Искате да започнете ваш бизнес? Питате се дошъл ли е правилният момент? Не сте сигурни как да регистрирате фирма и се съмнявате в компетенциите си?

Днес ще ви представим някои от най-успешните бизнесмени в световен план, за да ви докажем, че всичко от което имате нужда е предприемачески дух и добър счетоводител, разбира се.

  1. Джеф Безос

Джеф Безос е американски предприемач, който играе много важна роля в развитието на електронната търговия чрез създаването на Amazon.com

Още от ранна възраст Джеф е показвал значителни познания в механиката, което пасва с неговите разнообразни научни таланти. Като малък е успял да си разглоби кошарата с отвертка, а като тийнейджър е създал електрическа аларма, с която е целял да държи по-малките си братя и сестри далеч от стаята си. След известно време родителите на Джеф го помолили да премести всички си неща в гаража, който преобразил в лаборатория за научни експерименти. Безос е стартирал първия си бизнес в училище: „The Dream Institute” – образователен летен лагер за 4-ти, 5-ти и 6-ти клас. Той е възпитаник на Принстън, като първоначалната му идея била да учи физика, но любовта му към компютърните науки надделяла. След като се дипломирал се е отправил към Уолстрийт, където е работил в няколко различни компании, но през 1994 г. се е оттеглил и е стартирал идеята си. В началото сайтът Аmazon е бил само за онлайн търговия на книги, но с времето, както се вижда, платформата доста се е разраснала. Днес Джеф е най-богатият човек в света (150 милиарда долара).

  1. Бил Гейтс

Бил Гейтс е американски предприемач, програмист, инвеститор и филантроп. Баща му е бил старши адвокат, а майка му Мери е служила като изпълнителен директор на голяма банка. Семейството му е било заможно, но те са насърчавали децата си да работят усилено и да не приемат нищо за даденост.

Гейтс е проявявал интерес към компютърното програмиране в много млада възраст, като е прекарвал цялото си свободно време в създаване на програми на компютъра, който училището му е дарил. Гейтс е продължил с опитите и заедно с Пол Алън създават Microsoft и разработват операционната система Windows, която продължава да бъде изключително популярна. През 2015 г. техният приход възлизал на около 110.4 милиарда долара.

  1. Стийв Джобс

Основателят на Apple е напуснал университета, защото семейството му не е могло да се справи с финансовата тежест на образованието му. За кратко след това е продължавал да посещава курсовете по калиграфия, благодарение на които Макбук-а има различни шрифтове. Обменял е бутилки от кола за храна и е спял на пода в общежитията на приятели. В последствие е създал Apple компютъра с помощта на неговия приятел от детството и електронен експерт Стийв Возниак. Много често името на Джобс е свързвано с метафората „дядото на дигиталната революция“, тъй като той завинаги е променил индустрията за потребителска електроника. Преди смъртта му състоянието му е било около 8.3 милиарда долара, а  влиянието му върху дигиталното поколение ще се помни дълги години.

  1. Марк Зукърбърг

Марк е бил едва на 6 години, когато баща му Едуард Зукърбърг му е показал компютърния език. Марк се е учел толкова бързо, че дори се е наложило баща му да наеме професионалист, който да го обучава. Бил отличник в училище и е печелил награди по астрономия, физика и математика. Създал е програмата Zucknet, която позволявала поддържането на постоянен контакт между компютъра им в тях и компютъра в офиса на баща му. Използвал е своята креативност да създава игри, уповавайки се само на схемите на приятелите си. След като е завършил гимназия, постъпва в Харвард. До този момент вече е можел да пише и чете на латински, френски, иврит и гръцки език. В Харвард Марк е разработвал различни приложения, но в един момент е прекъснал, за да може да отдели цялото си време за създаването на Facebook. Той, заедно с Едуардо Саверин, Андрю МакКолум, Крис Хюс и Дъстин Московиц (Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Chris Hughes, Dustin Moskovitz) са се преместили в малка къща край Пало Алто, която са превърнали в техен офис. Днес нетното състояние на Марк възлиза на 70.5 милиарда долара, което го прави най-младият милиардер.

  1. Опра Уинфри

Тя е американска телевизионна водеща. Опра е най-богатата афроамериканка на 21-ви век с нетна стойност около 3 милиарда долара. Тя е била нежелано дете на двама тийнейджъри, израснала е в бедност и е била сексуално малтретирана от членове на семейството си. Първата й изява е била в местно радио. Мениджърите са били впечатлени от ораторските й умения, което довело до участия в по-големи радиа и с времето е успяла да основе собствено talk show.

  1. Уолт Дисни

В миналото Уолт Дисни е бил обикновено момче, живеещо във ферма, което е рисувало анимационни картинки върху конете на съседите си. Когато е пораснал се е опитал да започне работа като дизайнер на анимации за вестник, но не са го одобрили и в последствие е започнал работа в арт студио, където е създавал реклами за вестници и списания. С течение на времето се е увлякъл много по телевизионни анимационни реклами и накрая е създал собствена анимационна компания.

Първият герой на Дисни е бил Озуолд – късметлийското зайче, но правата официално принадлежат на Universal Pictures, защото Уолт е бил на договор към тях по онова време. След като е напуснал компанията е изпитвал нужда да създаде заместник и така се е появил Мики Маус. Въпреки, че Дисни е бил невероятно успешен, не му е било достатъчно. Бил решен да създаде най-големия и най-зашеметяващ тематичен парк и така са били създадени Дисни парковете.

Независимо на колко години сте, къде живеете или какви са целите ви в кариерата, най-вероятно вашите крайни цели в живота са да сте щастливи и успешни. Да бъдете успешни означава повече от това да имате пари. Означава да следвате страстите си, да живеете целенасочено и да се наслаждавате на настоящия момент.

Доверете ни се, за да сбъднем заедно вашите мечти!