Срокът за смяна на фискалните устройства се удължава до 30 септември 2019 г. за икономическите оператори, които използват компютърни системи за управление на продажбите и при които се изисква подмяна на софтуера, за да се изпълнят новите изисквания на Наредба Н-18. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов за предаването „Тази сутрин“ по bTV. Той напомни, че темата за промяната за касовите апарати е от август миналата година, т.е. това, което се оказа голяма изненада за българския бизнес, е тема на дебат от много време. „След анализ на реалните проблеми регламентираният срок до 31 март остава за тези, които са регистрирани по ДДС и използват обикновен касов апарат, който не е свързан с компютърна система за управление на продажбите“, допълни той.

„Имаме исторически шанс да проправим път към еврото. Няма нито един аргумент против присъединяването на българския лев към Валутния обменен механизъм“, отбеляза финансовият министър. „Съгласно разговорите през последната година и заключенията на Еврогрупата от юли 2018 г., ако изпълним изискванията на ЕЦБ, за да установим тясно сътрудничество с нея по отношения на банковия надзор, не би трябвало да има пречка българският лев да влезе в ERMII“, обясни той.

На въпрос, свързан с парите от Венецуела, министър Горанов посочи: „Ние разполагаме с цялата информация за транзакциите. Паричните потоци не  са стигали до България с пощенски запис. Те са стигали в българска банка през европейски и други кореспондентски банки в държави, които претендират да са доста по-развити и по-богати от България. Българската народна банка е разполагала с тази информация и неслучайно многократно е отказвала откриването на кореспондентска сметка в тази търговска банка“. По думите му със сигурност сделките и транзакциите изглеждат със съмнителна икономическа логика, но това не са незаконни сделки дотолкова, доколкото са извършвани от оправомощени за това хора. Друг е въпросът как се управлява в момента Венецуела и дали това не представлява опит за отклоняване на обществен ресурс от тази държава.

Владислав Горанов коментира и ситуацията с измененията в изборното законодателство: „Промяната в позицията ни е свързана с усещането, че се отдалечихме от хората, не искахме те да останат с впечатление, че променяме изборните правила и ги лишаваме от възможността да участват по-активно“. Той обърна внимание, че мотив за промяната на решението за преференциите е и вътрешнопартийната реакция и решението на лидера на партията, че се създава грешно усещане, че изборните правила се променят в полза на някаква конюнктурна цел. „Изборното законодателство винаги е било чувствителна тема и сме се стремили да търсим максимален баланс. По време на дебатите в комисиите и в пленарната зала ГЕРБ е търсила позициите на всички парламентарни сили. Ние нямаме никаква причина да сме против преференциалния вот, нашата оценка е, че той до голяма степен ни помага и активира в индивидуалното състезание между участниците в листите“, уточни той.

Цялото интервю на министър Горанов можете да видите тук.

Източник: Интернет страницата на Министерство на финансите