Собственикът на фирма, на която извършвам счетоводни услуги, във връзка с командировка в чужбина, закупува онлайн самолетни билети от авиокомпания Ryanair. Разбира се, предметът на командировката е свързан с основната дейност, която осъществява фирмата. На електронната си поща, той получава потвърждение на резервация за полета, в което се съдържа информация за полета, данни за лицето, което ще пътува, както и размерът на платената сума.

Съответно, собственикът прави опит да получи фактура за извършеното плащане, тъй като си знае, че от счетоводството винаги му искат фактура за това, фактура за онова. На направеното запитване на имейл получава отговор, че авиокомпанията не издава фактури за международни полети и че потвърждението за резервация, представлява и разписка за направената покупка на самолетни билети.

След приключване на командировката, заедно с всички документи за месеца, представя разписката от Ryanair с прилежно прикрепени към нея бордни карти от пътуването.

И въпросът му беше: И сега, след като Ryanair няма да ни издадат фактура, тази разписка достатъчна ли е, за да бъде признат за данъчни…